Yvonnes blogg

Yvonnes blogg

En blogg om konst, natur och seniorlivet på östra Öland.Tankar på kvinnodagen

Yvonnes tankarPosted by Yvonne Bergqvist Tue, March 08, 2016 12:00:29

En tant på 70 höstar

Idag på kvinnodagen tänker jag på oss äldre kvinnor.

Tänk vad fördomar det finns.

Hur blir jag bemött av myndigheter och företag.

Hur blir jag bemött av männen i min omgivning

Hur blir jag bemött av mina medsystrar

Hur blir jag bemött av yngre kvinnor och män.

Som överallt annars finns det flera undantag men.

Ett besök i telebutiken där jag redan vid entrén möts av missförståndet att jag inte kan något om deras produkter än mindre hantera dem.

Fördom om mina behov av kapaciteten i Smartphonen. Inte nog med det. Man vet exakt vad jag behöver. Här är det oftast en ung man som vet.

I andra offentliga sammanhang kan det kännas som tanten inte är att räkna med.

Männen verkar ibland känna sig störda av kvinnans kompetens och erfarenheter.

Gruppen som jag tillhör70+ tant

Vi tillhör gruppen som genomgår ett paradigmskifte. Där finns moderna yrkeskvinnor men också damer som lever kvar i gårdagens generation där mannen har ansvar för alla viktiga ärende. Där marktjänsten tar stor plats med många måsten.

Risken finns att utvecklingen för kvinnor försenas av just de damer som med stor kraft försöker bibehålla sin status. Rädslan och fördomar mot förändring är den största boven.  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Yvonne Bergqvist Tue, March 08, 2016 15:39:50

Bodil, det är väldigt viktiga saker du tar upp. Jag har i min omgivning sett många kvinnor som aldrig har befattat sig med myndighetsfrågor. Inte ens familjens kamera förväntar de sig klara.

Posted by Bodil Tue, March 08, 2016 14:30:33

Det är viktigt för oss kvinnor att inte stå i full beroendeställning av mannens kunnande! Vad händer om vi helt plötsligt blir ensamstående och då måste klara tex.alla myndighetskontakter. Vi måste vara beredda på att klara oss själva, sätta oss in i olika saker för att vi ska få ett drägligt fortsatt liv. Vi måste avstå från den bekvämligheten att låta mannen sköta allt sådant arbete och aktivt delta i det.....det är lika viktigt som att mannen kan laga mat, stryka skjortor eller diska !